Haberler

8 Yılın Muhasebesi: Türkiye’deki Suriyeliler ve Türkiye-AB İş birliği

29.04.2019

İKV, Türk-Alman Üniversitesi ile iş birliği içinde “8 Yılın Muhasebesi: Türkiye’deki Suriyeliler ve Türkiye-AB İş birliği” adlı bir konferans düzenledi. 29 Nisan 2019 tarihinde yapılan konferansın açış konuşmaları İKV Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu, Türk-Alman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil Akkanat ve T.C. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürü Abdullah Ayaz tarafından gerçekleştirildi. Açış konuşmalarını takiben T.C. Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakçı özel bir sunum çerçevesinde Türkiye ve AB ilişkileri bağlamında mülteci konusundaki iş birliğinin durumunu izleyicilerle paylaştı.

Konferansın ilk oturumunda Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıların durumu ve geleceği ele alındı. İKV Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas’ın moderatörlüğünde yapılan oturumda, Türk-Alman Üniversitesi Göç ve Uyum Araştırmaları Merkezi Direktörü Prof. Dr. M. Murat Erdoğan, Koç Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet İçduygu, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Temsilcisi Elif Selen Ay, Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD) Bölge Koordinatörü Tamer Kılıç, Oxfam Türkiye Direktörü Meryem Aslan ve Suriye kökenli öğrenci Omran Adnanoğlu birer konuşma gerçekleştirdi. Bu oturumda, Türkiye’de geçici koruma altındaki Suriyelilere ilişkin sayısal veriler, eğitim, sağlık, istihdam ve sosyal entegrasyon gibi ihtiyaçlar, Suriye’ye geri dönüş koşulları, devlet, sivil toplum örgütleri ve uluslararası kuruluşların Suriyelilere yönelik yardım ve faaliyetleri ele alındı.

Konferansın ikinci oturumu ise Türkiye ve AB arasında 18 Mart 2016’ya dayanan mülteci mutabakatının değerlendirilmesine ayrılmıştı. Bu oturum, Prof. Dr. M. Murat Erdoğan’ın moderatörlüğünde ve Brookings adlı düşünce kuruluşundan Prof. Dr. Kemal Kirişçi, Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sanem Baykal, Özyeğin Üniversitesi’nden Doç. Dr. Deniz Şenol Sert ve İKV Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas’ın katılımları ile gerçekleşti. Oturumda, Türkiye-AB mülteci mutabakatının tüm unsurları, Türkiye-AB üyelik müzakereleri, vize serbestliği, mültecilerin AB’ye yerleştirilmesi gibi konular ekseninde ele alındı ve bugün gelinen noktada ne ölçüde başarılı odluğu sorgulandı. Geniş bir katılım ile gerçekleşen konferansın sonunda soru cevap bölümünde izleyiciler merak ettikleri hususlarda sorularını konuşmacılara yöneltme imkanını buldu.

(Kaynak: İKV)