Haberler

"GEÇMİŞTEN GELECEĞE: TÜRKİYE'DEN ALMANYA'YA GÖÇÜN 61. YILI KONFERANSI"

29.11.2022

“Fotoğraflarla Almanya’ya Göç” temalı sergi ile başlayan konferansın açılış konuşmasını Rektörümüz Prof. Dr. Cemal Yıldız yaptı. Yıldız, Türk-Alman Üniversitesini göçün devletlerarası ilişkileri güçlendirmesinden doğan bir üniversite olarak değerlendirip Almanya’ya göçün diplomatik ve sosyo-ekonomik boyutlarına dikkat çekti. Konuşmasında göçün kültürel alandaki yansımalarını da vurgulayan Prof. Dr. Cemal Yıldız, dil ediniminde göçün bireyler üzerindeki etkilerinin altını çizdi.

Rektörümüzün ardından konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edilen Göç İdaresi Başkanlığı-Uyum Faaliyetleri Daire Başkanı Burak Yaşar, göçün insan hayatını etkileyen yönüne vurgu yaptı ve Geçmişten Geleceğe Türkiye'den Almanya'ya Göçün 61. Yılı Konferansı'nı Türk-Alman Üniversitesinde gerçekleştirmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Göç İdaresi Başkanlığı-Uyum Faaliyetleri Daire Başkanı Burak Yaşar’a konuşmasının ardından Rektörümüz tarafından teşekkür plaketi takdim edildi. 

Konferansın ilk oturumunda, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Hamide Özden Özkaya Ferendeci’nin moderatörlüğünde üç sunuş yer aldı. Bahçeşehir Üniversitesinden Prof. Dr. Ulaş Sunata’nın “Türkiye-Almanya Hattında Göç Tarihine Sosyolojik Bakış” başlıklı konuşmasının ardından Marmara Üniversitesinden Doç. Dr. Hatice Selin Pürselim Arning, “Türkiye ve Almanya Arasındaki Entegrasyon Sürecinde Önemli Bir Hukuki Adım: Mavi Kart Uygulaması” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Sakarya Üniversitesinden Prof. Dr. Yusuf Adıgüzel’in “Almanya’ya İşçi Göçü ve Türk Sivil Toplum Kuruluşları” başlıklı bildirisiyle ilk oturum sona erdi. 

Göç ve Uyum Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. M. Macit Kenanoğlu’nun moderasyonundaki ikinci oturum, Yazar Gülten Dayıoğlu’nun konuşmasıyla açıldı. Konferans, Darülaceze Başkanı Hamza Cebeci ve Almanya IKG Enstitü Başkanı Dr. Latif Çelik’in sunuşlarının ardından katılımcıların yorum ve sorularına yer verilerek tamamlandı.