Haberler

ELITE DIALOGUE II

17.03.2019

HOPES projesinin hibe programı kapsamında, Türk-Alman Üniversitesi Göç ve Uyum Araştırmaları Merkezi (TAGU) ve Türkiye Mülteci Konseyi (TMK) tarafından yürütülmekte olan “ELITE DIALOGUE II: Suriyeli Akademisyenler ve Lisansüstü Öğrenciler Aracılığıyla Türkiye’de Bulunan Suriyeli Sığınmacılar ile Diyalog” projesinin kapanış çalıştayı 18 Mart 2019 tarihinde Türk-Alman Üniversitesinde gerçekleştirildi.

İki bölümden oluşan çalıştayın ilk bölümünde, açılış konuşmalarından sonra Elite Dialogue projesinin bulgularına yer verildi. İkinci kısmında ise çalıştaya katılım sağlayan Suriyeli akademisyenler, Türk-Alman Üniversitesinde öğrenim gören Suriyeli öğrenciler ve çok sayıda kurum ve kuruluş temsilcileri fikir ve görüşlerini paylaşma imkânı buldular.

Türkçe, Arapça ve İngilizce olmak üzere üç dilde gerçekleşen çalıştayın açılış konuşması
Türk-Alman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil Akkanat tarafından yapıldı.
Akkanat konuşmasında Suriye’de yaşanan insanlık dramının ülkemizi olduğu gibi bütün dünyayı etkilediğini, ama bu durumdan asıl etkilenenlerin ülkelerini terk etmek zorunda bırakılan Suriyeli vatandaşlar olduğunu belirtti. Akkanat, daha önce yaşanan göç tecrübelerinden hareketle, ülkelerini bu şekilde terk etmek zorunda bırakılan insanların büyük bir çoğunluğunun ülkelerine geri dönemediklerini, ancak bu gerçek kabul edilip dikkate alınarak şekillendirilecek uyum politikaları ile doğru çözümler oluşturulabileceğinin altını çizdi.

Program, Suriyeli mülteci ve kozmonot Muhammed Fares’in konuşmasıyla devam etti. “Mülteci olmak her şeyini kaybetmiş olan insan demektir.” diyen Fares, bir mülteciyi anlamanın ancak onun yaşadığı dramı bilmek ile mümkün olabileceğini söyledi. Sosyal köprü vazifesi görecek, rol model teşkil edecek olan binlerce Suriyeli akademisyenin ekonomik sorunlar yüzünden Türkiye’yi terk etmek zorunda kaldığını sözlerine ekleyen Fares, bu kaybı önlemenin hem Türkiye hem de Türkiye’de yaşayan Suriyeliler için hayati öneme sahip olduğunu belirtti.

HOPES Proje Müdürü Dr. Carsten Walbiner yaptığı konuşmada Elite Dialogue projesinin Türkiye’deki göç ve uyum sürecindeki önemine değinerek, göç sorununa doğru çözümler üretebilmek için mültecilerin ihtiyaçlarının doğru tespit edilmesi gerektiğini, bunun da Elite Dialogue projesinde uygulandığı gibi o insanlarla diyaloğa geçerek mümkün olabileceğini söyledi.

Açılış konuşmalarından sonra TAGU Müdürü Prof. Dr. M. Murat Erdoğan ile çalışma arkadaşları, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Yükseköğretim Çalışmaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. Armağan Erdoğan ile TOBB-ETÜ Üniversitesi Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Başak Yavçan Elite Dialogue projesi hakkında bilgi verdiler. Erdoğan, Suriyeli akademisyen ve üniversite öğrencileri konusunda yapılan Elite Dialogue çalışması ile Türkiye’de “elit” ya da “nitelikli” olarak tanımlanabilecek Suriyeli mültecilerin durumlarının ortaya konulmasına, sorunlarına, gelecek beklentilerine ve Türk toplumu ile olan ilişkilerine yönelik veri temelli önemli bulgular elde edildiğini söyledi.

Erdoğan konuşmasının devamında, on beş ayı aşkın süredir devam eden Elite Dialogue projesinin Türkiye'de bu alanda yapılan en kapsamlı çalışma olduğunu belirtti. Projenin amacını uyum politikalarına mültecilerin görüşlerini temel alarak şekil verilmesi ve uyum süreçlerinde nitelikli grupların oynayacağı önemli role dikkat çekmek olarak tanımladı.

Bu amaçla gerçekleştirilen çalıştayın son bölümünde mültecilerin görüş ve düşüncelerine yer verildi ve çeşitli şehirlerden gelen kurum temsilcileri bulundukları bölgelerdeki mültecilerle yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdiler.