Haberler

TAGU ve KAS Türkiye Ortaklığıyla Gerçekleşen "GÖÇ SERTİFİKA PROGRAMININ" Birincisi Başarıyla Tamamlandı

28.10.2019

Türk-Alman Üniversitesi Göç ve Uyum Araştırmaları Merkezi - TAGU ve Konrad-Adenauer-Stiftung - KAS Türkiye işbirliğinde gerçekleştirilen "GÖÇ SERTİFİKA PROGRAMI" ile  dünyanın ve Türkiye'nin son yıllarda en önemli tartışma alanlarından birisi haline gelen göçmenler ve mülteciler konuları en iyi uzmanlar tarafından öğrencilere aktarıldı.
21 - 25 Ekim 2019 tarihleri arasında TAU’da düzenlenen sertifika programı göç filmleri ve saha ziyaretleri gibi sosyal etkinliklerle de güçlendirildi.

1. Göç Sertifika Programı TAGU Müdürü Prof. Dr. M. Murat Erdoğan ve KAS Direktörü Walter Glos’un açılış konuşmaları ile başladı. Program, Prof. Dr. Erdoğan'ın ‘Göçe Genel Bakış ve Türkiye’de Sosyal Uyumun Çerçevesi’ başlıklı seminerinin ertesinde, onur konuğu Türkiye’nin ilk göç uzmanlarından sayılan ve halen 98 yaşında olan Prof. Dr. Nermin Abadan Unat’ın konuşmasıyla devam etti. Göç sosyolojisindeki değerli çalışmalarıyla tanınan Prof. Unat, konuşmasında göç ve kentleşmenin getirdiği toplumsal yapıdaki değişimler başta sosyoloji olmak üzere antropoloji, tarih, coğrafya, ekonomi, siyaset ve uluslararası ilişkiler gibi sosyal bilim dallarının ortak çalışma alanı olduğunu belirtti. 
 
İkinci oturumda Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Nihal Eminoğlu ‘Hangi Göç?: Kavramsal Analiz’ başlıklı bir sunum yaptı. Oturum başarılı yönetmen Andaç Haznedaroğlu’nun 4 yıl boyunca sınır kamplarında göçmenlerle zaman geçirerek hazırladığı 'Misafir' filminin gösterimi ile sonlandı.
 
Göç Sertifika Programının 2. gününde Galatasaray Üniversitesinden Doç. Dr. Didem Danış ‘Göç Alanında Nitel ve Nicel Araştırma Yöntemleri’ başlıklı sunumuyla programa katkı sundu. Danış, kurucu üyesi olduğu GAR - Göç Araştırmaları Derneği (https://www.gocarastirmalaridernegi.org/tr/) hakkında da bilgi verdi. İkinci günün diğer konuşmacısı ise Bilgi Üniversitesinden Prof. Dr. Ayhan Kaya oldu. Prof. Kaya 'Yurtdışı Türkler ve Uluslaraşırı Alan' başlıklı sunumunda, uzun yıllar boyunca gelişmiş ülkeler için bir mutluluk kaynağı olan göçün, artık istikrarsızlığın ve güvensizliğin sebebi ya da politikacılar tarafından iktidarlarının devamlılığını sağlayan bir yönetsellik biçimi olarak göründüğünü, bu dönüşümün çerçevesini ise ulus-devletlerin belirlediğini ifade etti. İkinci günün filmi ise Fatih Akın’ın “Paramparça” filmi oldu.
 
Program 3. gününde de iki önemli oturum gerçekleşti. İlk oturumda Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şebnem Akçapar ‘Göç Diplomasisi’ başlıklı seminer ile katılımcıları bilgilendirirken, ikinci oturumda Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK-UNHCR) İstanbul Temsilcisi Can Vodina söz aldı ve BMMYK’nın Türkiye’deki mültecilerle ilgili faaliyetlerini tanıttı ve öğrencileri BMMYK gibi kuruluşlarda çalışma ve staj imkanları hakkında  bilgilendirdi. Üçüncü günün filmi Nadine Labaki'nin yönettiği Kafernahum filmi oldu.
 
Programın 4. gününde Yaşar Üniversitesinden Doç. Dr. Ayselin Gözde Yıldız  ‘Düzensiz Göç ve Göçmen Kaçakçılıgı’ konulu sunumuyla sınırlar arasındaki büyük çaplı insan hareketleri hakkında bigi verdi. Öğrencilerin ve kamu görevlilerinin yoğun katılım ve ilgiyle takip ettikleri Göç Sertifika Programı’nın seminerler bölümü Prof. Dr. M. Murat Erdoğan ve KAS Türkiye Proje Koordinatörü Anastasia Pazer’in katılımcılara sertifikalarını takdimi ile tamamlandı.
 
Program Perşembe günü SGDD-ASAM İstanbul Ofisi ve Cuma günü Sultanbeyli’de bulunan Mülteciler Derneği saha ziyaretleriyle devam etti. Saha ziyareti kapsamında öğrenciler mültecilere yönelik saha faaliyetlerini yerinde görme ve değerlendirme imkanı buldular.
 
Türk-Alman Üniversitesi Göç ve Uyum Araştırmaları Merkezi - TAGU ve Konrad-Adenauer-Stiftung - KAS Türkiye işbirliğinde gerçekleştirilen "GÖÇ SERTİFİKA PROGRAMI"nın yılda 6 üniversitede gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir. 16-20 Aralık 2019’da Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesinde ikincisi gerçekleşecek olan program her bir seferinde farklı bir ildeki üniversitesinin ev sahipliğinde yapılacak. Program ile gidilen üniversite öğrencilerine doğrudan ulaşmak, Türkiye’nin alanındaki en iyi uzmanları ile ücretsiz bir sertifika programı sunma imkanı oluşturulması amaçlanmaktadır.